Centre Zama de Ioga IYENGAR® de Barcelona les Corts

Què és el Hatha Ioga i el Raja Ioga?

HATHA IOGA BARCELONA
Descobrint l’equilibri i la reialesa en el ioga:

El Hatha Ioga i el Raja Ioga són dues formes diferents de ioga que s’han dividit a l’antiguitat. Tots dos tenen els seus propis beneficis, com assolir un estat d’equilibri físic, mental i emocional, així com certs punts de vista metafísics.

El Hatha Ioga prové del sànscrit ha (sol) i tha (lluna), i implica l’equilibri entre els dos oposats principals de l’univers: els elements femenins i masculins, calor/fred, Yin/Yang, etc. Aquesta disciplina es basa en exercicis físics i respiratoris coneguts com a àssanes i pranayames per assolir un estat d’harmonia i equilibri intern. El Hatha Ioga també se centra en la neteja del cos mitjançant l’eliminació de toxines, cosa que pot proporcionar un major benestar general.

D’altra banda, el Raja Ioga prové del sànscrit raja (rei o reialesa) i és considerada la forma de ioga més antiga. Aquesta disciplina se centra en la meditació profunda i la filosofia espiritual per assolir un estat de consciència elevat. El Raja Ioga tracta de controlar els moviments del cos i la ment, cosa que ens permet assolir un nivell més profund de comprensió de la consciència universal.

Ambdues formes de ioga tenen beneficis únics, per la qual cosa és important trobar l’equilibri entre elles.

Introducció: Una mirada al Hatha Ioga

Al món del ioga hi ha múltiples mètodes i tècniques, cadascun amb característiques especials que permeten endinsar-se en diferents senders cap al benestar i autoconeixement. Dins aquests estils, el Hatha Ioga és un dels més populars i reconeguts arreu del món. Però, què és el Hatha Ioga?

El Hatha Ioga és una disciplina que busca l’equilibri de les energies internes mitjançant la pràctica de postures (àssanes), tècniques de respiració (pranayama) i meditació. Originari de l’Índia, es deriva de la paraula sànscrita ‘Ha’, que vol dir sol, i ‘Tha’, que vol dir lluna. Així, el Hatha Yoga busca harmonitzar les energies solars actives i energies lunars passives, aconseguint un estat dequilibri en cos i ment.

A les nostres classes de ioga IYENGAR® practiquem Hatha Yoga. El ioga IYENGAR® és un tipus de Hatha Ioga molt precís, tècnic i terapèutic.

Com practicar el Hatha Ioga a les nostres classes de ioga IYENGAR®?

La pràctica del Hatha Ioga se centra en la concentració mitjançant la realització d’exercicis físics i tècniques de respiració. Aquesta disciplina requereix un compromís constant per assolir els resultats desitjats, per la qual cosa és recomanable practicar-ho amb regularitat.

Les postures (assanes) són el cor del Hatha Ioga, ja que contribueixen a l’enfortiment i la flexibilitat muscular, a més de millorar l’equilibri i la coordinació. Es practiquen postures de peu, de flexió cap endavant, d’extensió cap enrere, abdominals, torsions, postures assegudes, laterals, equilibris, invertides, supines, salutació al sol, etc.

D’altra banda, els exercicis de respiració (pranayama) milloren la capacitat pulmonar i contribueixen al desenvolupament del control mental. Algunes de les tècniques més reconegudes són Ujjayi (respiració victoriosa), Nadi Shodhana (equilibri d’energia a través dels canals nerviosos) i Pratiloma (respiració alternada).

Endinsant-nos al Raja Ioga:

Una branca menys coneguda però igualment poderosa del ioga és el Raja Ioga, que significa “el ioga dels reis”. Aquest estil aborda de manera particular el control de la ment, establint-ne la importància i el domini sobre la resta dels òrgans i aspectes del cos.

El Raja Ioga és un enfocament sistemàtic per assolir l’alliberament espiritual i l’autorealització. Es basa en els Ioga Sutras de Patanjali, un antic text filosòfic que ofereix pautes i passos específics per meditar, centrar-se i assolir un estat mental superior fins a alliberar-se totalment.

En la seva essència, el Raja Ioga és una pràctica que requereix disciplina, dedicació i paciència per treure la ment i aconseguir la concentració necessària per accedir a estats més profunds de consciència i auto transcendència. Dins de les seves tècniques, trobem la meditació, l’observació i el control de la respiració.

Com practicar el Raja Ioga?

El Raja Ioga no requereix postures físiques, sinó més aviat un enfocament intern i profund cap a la ment. Cal un compromís profund per estudiar els principis filosòfics que el sustenten, així com dedicar temps a meditar regularment.

Els principis i pràctiques del Raja Ioga permeten assolir la il·luminació a través del despertar de la consciència. Aquesta és una forma excel·lent per obtenir pau mental, harmonia interna i comprensió espiritual. A les nostres classes de ioga IYENGAR® practiquem Raja Ioga.

El Hatha Ioga i el Raja Ioga: un equilibri ideal:

En practicar ambdues versions de ioga, els beneficis es multipliquen i s’aconsegueix més benestar intern. El Hatha Ioga ens ajuda a alleujar l’estrès corporal mitjançant postures i exercicis físics, mentre que el Raja Ioga ens allibera de l’estrès mental proporcionant harmonia interior.

Ambdues pràctiques són complementàries entre si, per tant és important trobar l’equilibri adequat per obtenir els millors resultats. Això vol dir que no només cal dedicar temps a la pràctica física del Hatha Ioga, sinó també al Raja Ioga per obtenir el seu efecte mental i espiritual. D’aquesta manera, s’aconsegueix un benestar complet de cos, ment i es transcendeixen.

El Hatha Ioga i el Raja Ioga són dues formes diferents però complementàries de practicar ioga amb finalitats terapèutiques i d’autoconeixement. A les nostres classes de ioga IYENGAR® practiquem i integrem el Hatha ioga i el Raja ioga.

Claus de tots dos:

El Hatha Ioga i el Raja Ioga són dos tipus de ioga que, encara que diferents en els seus enfocaments i pràctiques, comparteixen la recerca de l’equilibri, el benestar i l’autoconeixement. Mentre el Hatha Ioga s’enfoca a l’equilibri d’energies oposades a través del treball físic, el Raja Ioga se centra en el domini de la ment i l’aprofundiment de la concentració i la meditació.

Tots dos tipus ofereixen valuoses eines per enfrontar les tensions i desafiaments de la vida quotidiana, millorant la nostra salut física, mental i emocional. A la pràctica del ioga IYENGAR® integrem el Hatha i el Raja ioga en un camí d’auto exploració i creixement que sens dubte transformarà la nostra vida de manera positiva.

Desplaça cap amunt
Abrir chat
Contáctanos
Contáctanos y te responderemos en el horario de secretaría.