Centre Zama de Ioga IYENGAR® de Barcelona les Corts

La importància de la respiració en el ioga

Yoga IYENGAR Barcelona-Centre ZAMA IOGA IYENGAR Les Corts

La respiració és un dels aspectes més fonamentals del ioga, i encara que pot semblar una cosa que fem automàticament sense pensar, en realitat n’hi ha molt més. La manera com respirem pot afectar la nostra pràctica de ioga, així com també pot tenir un impacte significatiu en la nostra salut mental i física fora del tapís. En aquest article explorarem per què la respiració és tan important al ioga, com podem millorar la nostra tècnica i alguns exercicis simples que pots practicar per incorporar la respiració conscient a la teva vida diària. Continua llegint per descobrir tot allò que necessites saber sobre aquest tema crucial del ioga!

La pràctica del ioga s’enfoca en la respiració conscient, també coneguda com a pranayama. A través de diverses tècniques, podem controlar la nostra ment i cos per assolir un estat de calma i equilibri. En aquest article explorarem alguns tipus de respiració del ioga i els seus beneficis.

L’Ujjayi Pranayama és una tècnica que produeix un so similar al del mar i es coneix com a “respiració victoriosa”. Per realitzar-la, inhalem lenta, profundament i contínuament pel nas i exhalem de la mateixa manera pel nas. Aquesta tècnica ajuda a relaxar el sistema nerviós i augmenta la nostra capacitat de concentració.

La tècnica Nadi Shodhana Pranayama, també anomenada “respiració alterna”. És un pranayama digital, intern. Consisteix a inhalar per una fossa nasal mentre tapem l’altra amb l’o els dit/s, després exhalar per l’altra fossa nasal mentre tapem la primera amb l’o els dit/s. Aquesta tècnica equilibra els nostres hemisferis cerebrals i redueix l’estrès.

Una altra tècnica és Kapalabhati Pranayama, que neteja les nostres vies respiratòries i augmenta la nostra energia. Per realitzar-la, inhalem profundament i lentament pel nas i exhalem ràpidament i de manera vigorosa amb una fracció de segon de retenció després de cada espiració. S’espira per les fosses nasals mentre contraiem els músculs abdominals.

Quins efectes poden tenir aquestes tècniques de respiració?

Les tècniques de respiració en ioga poden tenir diversos efectes positius al nostre cos i ment. Alguns d’aquests efectes inclouen millorar la funció pulmonar, reduir lestrès, augmentar la nostra capacitat de concentració, equilibrar els nostres hemisferis cerebrals, netejar les nostres vies respiratòries i augmentar la nostra energia general. Aquests efectes són específics per a cada tècnica i poden variar segons la persona que les practiqui. Per dominar aquestes tècniques i obtenir els beneficis més importants, és important practicar-les regularment sota la supervisió adequada d’un professor/a certificat de ioga IYENGAR®.

Quina és la importància de practicar aquestes tècniques regularment?

La pràctica regular d’aquestes tècniques de respiració en ioga és important perquè permet que el nostre cos i la nostra ment s’acostumin als canvis que tenen lloc durant la respiració conscient. A més, la pràctica regular també ens ajuda a integrar aquestes tècniques a la nostra vida diària per poder accedir als seus beneficis quan sigui necessari. És important recordar que és recomanable practicar aquestes tècniques sota supervisió adequada per evitar possibles lesions o efectes secundaris no desitjats.

És necessari practicar sota supervisió adequada?

Sí, és important fer aquestes tècniques de respiració sota supervisió adequada. Tot i que les tècniques de respiració en ioga són generalment segures per a la majoria de les persones, hi pot haver algunes contraindicacions o efectes secundaris si es fan incorrectament o si no s’adapten a les necessitats individuals del practicant.

A més, una supervisió adequada pot ajudar a garantir que estàs fent les tècniques correctament i obtenint els beneficis desitjats. Si ets nou a la pràctica del pranayama, és recomanable buscar un professor de ioga IYENGAR ® certificat i capacitat per ensenyar aquestes tècniques de respiració específiques i així rebre orientació i supervisió adequades.

En conclusió, la pràctica regular de tècniques de respiració en ioga pot oferir una sèrie de beneficis per a la nostra salut física i mental. Des de millorar la nostra funció pulmonar fins a reduir l’estrès i augmentar la nostra concentració. Aquestes tècniques poden ser una eina valuosa per millorar la nostra qualitat de vida.

No obstant això, és important recordar que Patanjali al Ioga Sutra II. 49 diu:

Pranayama és el control del flux respiratori entrant i sortint juntament amb retenció. Només s’ha de practicar després d’haver assolit la perfecció amb àssana.

Desplaça cap amunt
Abrir chat
Contáctanos
Contáctanos y te responderemos en el horario de secretaría.