Centre Zama de Ioga IYENGAR® de Barcelona les Corts

Com practicar ioga IYENGAR® durant la menstruació

Postura de ioga invertida adequada per quan tens la menstruació.
Una guia per a practicants conscients:

La pràctica del ioga IYENGAR® durant la menstruació és un tema que sovint suscita preguntes i preocupacions entre les practicants. Mentre que alguns estils de ioga poden enfocar-se en moviments més enèrgics i dinàmics, el ioga IYENGAR® ofereix una perspectiva única que s’adapta molt bé als cicles naturals del cos, incloent-hi el període menstrual. A través de l’ajustament precís de postures i l’ús de suports, el ioga IYENGAR® pot oferir beneficis significatius durant aquest període del mes, ajudant a alleujar els símptomes i a connectar amb la pròpia energia interior de manera suau i respectuosa.

Comprendre el cicle menstrual:

Abans de plantejar-nos com adaptar la pràctica de ioga IYENGAR® durant la menstruació, és important tenir una comprensió bàsica del cicle menstrual i del que passa al nostre cos durant aquest temps. El cicle menstrual és una interacció complexa d’hormones i processos físics que es produeixen en el cos femení cada mes. Durant la menstruació, el cos està en un estat de flux constant, i això pot afectar la manera en què ens sentim física, emocional i mentalment.

Els principis del ioga IYENGAR®durant la menstruació:

El ioga IYENGAR® es distingeix per la seva atenció al detall, la precisió i la profunditat en la pràctica de les postures (àssanes) i de la regulació de la respiració (pranayama). És un mètode terapèutic que inclou la meditació durant la pràctica. Durant la menstruació, aquests principis poden ser especialment útils per adaptar la pràctica de manera segura i efectiva. Algunes orientacions generals per practicar ioga IYENGAR® durant la menstruació inclouen:

 1. Escoltar el cos: Durant la menstruació, el cos pot estar més sensible i cansat. És important escoltar les senyals que ens dona el nostre cos i ajustar la pràctica segons les nostres necessitats individuals.
 2. Evitar postures que comprimeixin l’abdomen: Les postures que comprimeixen l’abdomen, com ara les torsions tancades, les postures abdominals, els equilibris i les postures invertides, no son convenients durant la menstruació. En lloc d’això, centra’t en postures que obren l’abdomen i alleugen la tensió, com ara les postures supines i de flexió cap endavant.
 3. Utilitzar accessoris per a suport: El ioga IYENGAR® fa servir una varietat d’accessoris, com ara blocs, mantes, cadires, bancs i cinturons, per ajudar a mantenir postures de manera segura, còmoda, conscient i creant espai interior. Durant la menstruació, aquests accessoris poden ser especialment útils per adaptar les postures i proporcionar suport addicional.
 4. Practicar postures de relaxació: Durant la menstruació, és important donar temps al cos per descansar i recuperar-se. Les postures de relaxació com la postura del cadàver (Savasana) o les postures supines com Supta Baddha Konasana poden ser molt beneficioses durant aquest temps.
Postures recomanades per a la menstruació:

A continuació, us presenten algunes postures recomanades per a la pràctica de ioga IYENGAR® durant la menstruació:

 1. Yoga Mudrâsana en Vîrâsana.
 2. Yoga Mudrâsana en Swastikâsana.
 3. Janu Sîrsâsana.
 4. Ardha Padma Paschimottânâsana.
 5. Triang Mukhaikapada Paschimottânâsana.
 6. Maricyasana I.
 7. Parsva Upavistha Konâsana.
 8.  Uttana Upavistha Konâsana.
 9.  Paschimottânâsana.
 10.  Upavistha Konâsana.
 11.  Baddha Konâsana.
 12. Supta Baddha Konâsana.
 13.  Supta Vîrâsana.
 14.  Viparîta Dandâsana (al banc).
 15.  Setu Bandha Sarvângâsana (al banc).
 16.  Bharadvâjâsana.
 17.  Savâsana.
Postures que NO convé fer durant la menstruació:

A continuació, us mencionem algunes postures de ioga IYENGAR® que no convé practicar durant la menstruació:

 1. Paripurna Navasana.
 2. Ardha Navasana.
 3. Urdhva Prasarita Padasana.
 4. Supta Padangusthasana frontal.
 5. Torsions intenses (tancades).
 6. Postures endarrera.
 7. Postures dretes quan estàs molt cansada o tens abundant menstruació.
 8. Salamba Sirsasana.
 9. Salamba Sarvangasana.
 10. Viparita Karani.
Conclusió

La pràctica del ioga IYENGAR® durant la menstruació pot ser una manera eficaç de connectar amb el teu cos i d’alleujar els símptomes menstruals. Recorda escoltar sempre les senyals del teu cos i ajustar la pràctica segons les teves necessitats individuals. Amb una aproximació conscient i respectuosa, el ioga IYENGAR® pot ser un aliat poderós per a la salut i el benestar durant tot el cicle menstrual.

Desplaça cap amunt
Abrir chat
Contáctanos
Contáctanos y te responderemos en el horario de secretaría.